Nina Senečić, savjetodavna terapeutkinja integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije, EABP, ECP, ICMTA

Nina Senečić - psihoterapeut sa područja Zagreba

Interes za psihoterapijski rad u meni se probudio spontano, nakon vlastitog ekstenzivnog iskustva psihoterapije. Kroz psihoterapiju i podršku mojih terapeuta došla sam do mjesta unutarnjeg samoprihvaćanja i povezanosti sa sobom; što je imalo pozitivan utjecaj i donijelo korjenitu promjenu u moj život i moje odnose. Živim život baziran na autentičnosti, pozitivnoj namjeri i energetskoj i tjelesnoj protočnosti. Prirodno sam poželjela podržati druge na sličnom ili istom putu, i sa velikim zadovoljstvom i zahvalnošću svoju praksu vodim više od 8 godina. Duboko vjerujem u smislenost i vrijednost terapijskog rada i terapeutskog odnosa.

Moj pristup se bazira na cjelovitosti i neodvojivosti uma i tijela, gdje kroz tijelo imamo pristup i onim dijelovima našeg iskustva kojih se ne možemo svjesno prisjetiti. Tijelo pamti na načine koji umu nisu dostupni, a tjelesno orijentirana psihoterapija nudi metode kojima možemo učiniti ovaj materijal dostupnijim za svjesnu proradu. Na ovaj način otvaramo protok i gradimo kapacitet za osjećanje svih osjećaja i njihovog pratećeg intenziteta, što je odraz psihičkog i fizičkog zdravlja. U svom radu združujem metode integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije, psihodinamike, bioenergetike, mindfulness-a, meditacije, principe treninga snage, posturalne organizacije, terapijskog plesa, slobodnog pokreta, različitih core energetskih vježbi te razvoja osobnih potencijala.

U svojoj privatnoj praksi posvećena sam radu s ljudima koji žele dugoročno integrirati principe ovog rada u svoj život, kao i onima koji trebaju podršku u kraćem roku ili su orijentirani na određeni cilj koji žele doseći. Moj uži fokus je rad s ranijim povredama, anksioznostima, te razvojnom traumom iz djetinjstva. Kada procesiramo teške osjećaje i uvjerenja koja imamo o sebi i svijetu kroz tijelo i svoj osjetilni aparat, i potom dođemo do uvida iz mirnijeg i resursiranijeg mjesta, nalazimo put do dubljeg iscjeljenja.

Uzemljenje i utjelovljenje su ključni principi mog rada kroz koje dolazimo više u svoje tijelo u ovdje i sada, što nam pomaže da nam tijelo postane najvažniji resurs za doživljavanje života. Kada razvijemo kapacitet da promatramo sve što nam se događa iz perpektive unutarnjeg promatrača bolje razumijemo kontekst, te stječemo mogućnost izbora da (drugačije) reagiramo, što često vodi tome da donosimo odluke koje su više u skladu s našim autentičnim vrijednostima i s namjerom koju imamo za vlastiti život.

Obrazovanje

 • Akreditirani trening iz područja integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije – Centar za integrativni razvoj, Zagreb, Hrvatska
 • Akreditirani trening iz coachinga prema metodi International Coaching Federation – Glotta Nova, Slovenija
 • Radionice i trening iz područja bioenergetike – O Tempora, Zagreb, Hrvatska
 • Akreditirani trening iz poslovnog coachinga prema metodi International Coaching Federation – Glotta Nova, Slovenija
 • Teacher Training terapijskog plesa prema metodi Open Floor, Open Floor Europe
 • Psihoterapijski rad s LGBTIQ+ osobama, LGBT Centar Split QSS Queer Sport Split
 • Edukacija posturalne organizacije i disanja 
 • Kontinuirana edukacija i usavršavanje

Profesionalna udruženja

 • HKPT – Hrvatska komora psihoterapeuta
 • EABP – European Association for Body Oriented Psychotherapy
 • EAP – European Association for Psychotherapy
 • ICMTA – International Conscious Movement Teachers Association