Metode

Integrativna tjelesno orijentirana psihoterapija

Integrativna tjelesno orijentirana psihoterapija je način razumijevanja osobnosti u terminima tijela i energetskog procesa u tijelu. Razlikuje se od drugih psihoterapijskih pravaca po tome što kombinira analizu osobnosti i karaktera s tjelesnim tehnikama kako bismo prepoznali i otpustili kroničnu mišićnu napetost – nužan korak kako bismo nadvladali osjećaje, ponašanja i stavove koji se povlače od života. Tjelesno orijentirana psihoterapija prepoznaje inteligenciju i sposobnost tijela da se izliječi i potiče taj proces.

U svom radu primarno koristim metodu ICD – Integrative Core Dynamics koju je razvio Centar za integrativni razvoj, kao neorajhijanski pristup temeljen na principima rada koje je postavio Wilhelm Reich u vegetoterapiji, analizi karaktera i analizi segmentalnog tjelesnog oklopa. Ova metoda je integrativna jer koristi kontakt, disanje, pokret i glas kako bi se otvorio energetski protok u tijelu i kako bismo kroz protok integrirali razine tijela, osjećaja, uma i duha.

Ovu metodu nadopunjujem principima i tehnikama Bioenergetike prema A. Lowenu, koja također svoje korijene vuče od W. Reicha. Ključne principe uzemljenja i utjelovljenja učimo i savladavamo kroz različite core energetske vježbe, slobodan pokret i različite tehnike otvaranja protoka.

Energetski protok kroz tijelo vodi nas putem senzacija, osjeta, osjećaja, misli i otvaranja prema uzemljenoj duhovnosti. Probojem kroz adaptirane slojeve osobnosti u naše destruktivne dijelove i njihovom proradom u sigurnom terapijskom prostoru otvaramo prostor za manifestaciju vlastitog autentičnog self-a i naše esencije koja je konstruktivna i inkluzivna.

Open floor

Open Floor praksa kretanja nudi dinamičan, kreativan skup alata i resursa koji nam pomažu da se krećemo kroz život potpuno utjelovljeni. Koristimo jezik plesa i mindfulness-a kako bi postigli samosvijest, povezanost i iscjeljenje. Open floor metoda kombinira ples i podučavanje na način koji resursira i osvještava. Cilj ove prakse je graditi kapacitet da se krećemo sa svim što osjećamo, te da gradimo kapacitet za kontakt s drugim kada smo u kontaktu sa sobom. Kroz metode bottom-up i top-down vođenja učimo kroz tijelo, pokret i dah. Pažljivo gradimo poveznicu između onoga što se dešava na plesnom podiju i onoga što se dešava u životu, te na taj način omogućujemo uvid i dostupnost resursa i izvan plesnog podija.

Coaching

ICF (International Coaching Federation) definira coaching kao partnerstvo s klijentima u kreativnom procesu koji potiče razmišljanje i inspirira ih da maksimiziraju svoj osobni i profesionalni potencijal. Proces coachinga često oslobađa prethodno nedostupne izvore imaginacije, produktivnosti i leadership-a. Svi imamo ciljeve koje želimo ostvariti, izazove koje stremimo nadvladati i vremena kad osjećamo da smo zapeli. Coaching je partnerstvo u kojem možemo kreirati put prema većem i potpunijem osobnom i profesionalnom ispunjenju.

Osobni coaching

Coaching je partnerstvo s jasnim ciljem. Za postavljanje jasnih ciljeva potrebno je uskladiti svoje želje sa svojom namjerom, te usmjeriti svoju volju ka kratkoročnom ili dugoročnom djelovanju usmjerenom ka tom cilju. Individualni osobni coaching je metoda koja podržava da postanemo sami sebi konstruktivan i resursiran autoritet i leader te da svoj život vodimo i gradimo u konstruktivnom i inkluzivnom pravcu.

Poslovni coaching

Poslovni coaching prema International Coaching Federation (ICF) pokriva sve vezano uz coaching na radnom mjestu i fokusiran je na profesionalni razvoj klijenta. Često se koristi u poslovnim odlukama o planiranju karijernog puta, uvođenju (novog) proizvoda ili brenda, širenju poslovanja, reorganizaciji, optimizaciji, jačanju i održavanju visoke organizacijske klime i kulture, timski duh (moral), poslovnoj uspješnosti, motivaciji zaposlenika, prodajnih rezultata, rješavanja određene konfliktne situacije i sl. Često se koristi kao podrška postizanju strateških ciljeva, unaprijeđenje leadership sposobnosti i kreiranje promjena u kulturi organizacije.